'Nieuw olielek scheepswrak verwaarloosbaar'

Het nieuwe olielek bij het scheepswrak bij Vlissingen is zo ver afgezwakt dat er geen oliedruppels meer worden gevonden. Dat meldt Rijkswaterstaat. Maandag werden er nog oliedruppels waargenomen tot 200 meter rondom het wrak.

Zwemverbod
Vorige week zorgde een groter olielek in het gezonken stoomschip de Spyros Armenakis voor problemen. Toen werd voor de stranden in Vlissingen een zwemverbod ingesteld.

Oplossing
Hoewel het lek nu volgens Rijkswaterstaat verwaarloosbaar is, wil de instantie toch volgende week de eerste stappen ondernemen richting een definitieve oplossing. Als het weer het toelaat wordt het wrak vanaf woensdag 'ingescand' met een echoscoop.

3D
Met behulp van de opnamen wordt dan in de loop van volgende week een 3D computermodel van het schip gemaakt. Dat wordt volgens Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat gebruikt om te bepalen wat de volgende stap wordt. "Dat kan alles worden van niets doen tot het hele schip weghalen en alles ertussenin", aldus De Feijter.

Gezonken
Het stoomschip de Spyros Armenakis zonk voor de Vlissingse kust in 1965. Een deskundigen waarschuwde eerder al dat het schip in de toekomst opnieuw olie zou gaan lekken.

Deel dit artikel: