Waar komt de Groese paptaart vandaan?

Hij is wereldberoemd in Groede en omstreken, de Groese paptaart. Maar waarom is de paptaart zo geliefd en waar komt deze lekkernij vandaan? In onze rubriek het DNA van Zeeland geven we antwoord op typisch Zeeuwse vragen. Die allemaal samen ons Zeeuws DNA vormen.

Kerk
De Groese paptaart is een ronde paptaart van deeg met een soort vanillevla, die gegeten wordt met bruine suiker.  De traditie van de Groese paptaart gaat terug naar de tijd dat Groede eigendom was van de Rooms-Katholieke kerk. Op de eerste woensdag in oktober kwamen de boeren allemaal samen in Groede. Na het betalen van hun erfpacht vierden ze dat het oogstseizoen afliep, onder meer door samen paptaart te eten.

Traditie
Die traditie is in de loop van tijd losgekomen van de erfpacht, waardoor de paptaarten niet meer alleen door boeren werd gegeten, maar door alle Groedenaren. De paptaarten worden nog altijd gebakken in een authentieke oven door de huisbakker van het Vlaemsche Erfgoed.

Bezetting
De oorsprong van het gerecht ligt verder terug in de geschiedenis. Het gerecht komt waarschijnlijk uit Spanje en Portugal, waar je dezelfde soort lekkernijen ziet. Het is een overblijfsel van de bezetting van Groede tijdens de Tachtigjarige Oorlog, denkt Groedenaar Adri Oosterling. Groede werd in die oorlog een tijdlang door de Spanjaarden bezet.

DNA
Heel wat vragen gingen de Groese paptaart al voor. De Mummie van Middelburg, Zeeuwse trekpaarden en de Zeeuwse boterbabbelaar stonden eerder al centraal in onze serie. Op de pagina van het DNA van Zeeland staan alle afleveringen tot nu toe.

Deel dit artikel: