Rijexamen halen? Grootste kans in Terneuzen

In Terneuzen heb je de meeste kans om in één keer je rijbewijs te halen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Zeeland. Uit cijfers van het CBR over de laatste vier kwartalen valt verder op te maken dat in Vlissingen de slechtste rijschool van onze provincie te vinden is.

Verschillen
In Terneuzen heb je circa 60 procent * kans om de eerste keer al voor je rijexamen te slagen. In Goes is dat vijf procent minder en in Middelburg zelfs tien procent minder. Er zijn grote verschillen in Zeeland als het gaat om rijexamen doen. De ene rijschool is beduidend beter dan de andere rijschool en in de ene examenplaats is het iets makkelijker dan in de andere.

Rijscholen
De beste Zeeuwse rijschool als het gaat om het rijbewijs voor een personenauto is op dit moment Barney in Goes: 80 procent van die leerlingen slaagt bij het eerste examen en 100 procent bij het herexamen. Op de tweede plaats staat rijschool Reus in Wemeldinge (75 procent eerste examen, 85 procent herexamen) en op de derde plaats rijschool Houtekamer in Oostdijk (65 procent eerste examen, 95 procent herexamen).

De slechtste rijschool van Zeeland is Berra Rijschool in Vlissingen: 15 procent geslaagd tijdens het eerste examen en 35 procent bij het herexamen. Ook bij autorijschool T. Hemelrijk - LesGo in Middelburg en rijschool Jacqueline Vader in Vlissingen is de kans klein dat je de eerste keer slaagt: 15 procent haalt bij de eerste keer het rijbewijs. Bij het herexamen is dat voor deze scholen wel beter: 45 procent.

Lessen
Het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kijkt bij de cijfers alleen naar de slagingspercentages. Factoren als leeftijd (namelijk hoe ouder, hoe meer lessen nodig zijn) en het aantal lessen dat nodig is voordat een leerling voor het examen slaagt, worden niet meegerekend. Een lager slagingspercentage duidt er in elk geval op dat leerlingen met te weinig voorbereiding naar het examen zijn gestuurd.

Op onze speciale website staan ook prestaties van Zeeuwse rijscholen voor rijbewijzen auto-met-aanhanger, motor voertuigbeheersing, motor verkeersdeelname en bromfiets. Alle cijfers zijn ontleend aan de website van het CBR: www.rijschoolgegevens.nl

*) Het gaat bij alle percentages om de zg. bovengrens die het CBR heeft verstrekt. Het werkelijke percentage kan iets lager zijn, namelijk 0 tot 4 procent onder het genoemde percentage.
De cijfers zijn gebaseerd op de periode juli 2013 tot en met juni 2014. Er is alleen gekeken naar rijscholen die in die periode tien of meer kandidaten voor een (her)examen hebben afgeleverd.

Deel dit artikel: