Kunstenaar oranje huis moet kleur bekennen

Kunstenaar William Verstraeten mag voorlopig onder strikte voorwaarden in zijn monumentenpand in Middelburg blijven wonen, tot het pand is verkocht. Dat heeft de kortgedingrechter in Middelburg bepaald. Wel moet hij meewerken aan het overschilderen van de gevel in een door de gemeente Middelburg goedgekeurde kleur.

Voorwaarden
Verstraeten heeft een flinke achterstand in de afbetaling van de hypotheek op het huis. Toen Van Lanschot Bankiers hem daarom uit zijn huis wilde zetten, schilderde hij uit protest de voorgevel van het pand oranje. Vrijdag diende het kort geding.

Meewerken
Als Verstraeten niet meewerkt aan de verkoop van het pand, mag Van Lanschot Bankiers de woning alsnog ontruimen. Met meewerken aan de verkoop bedoelt de kortgedingrechter bijvoorbeeld dat hij mensen moet binnenlaten die belangstelling hebben om de monumentale woning te kopen.

Veiling
De kunstenaar, die onder meer de buitenkant van het COVRA-gebouw in Vlissingen-Oost ontwierp en schilderde, kocht voor de crisis een monumentaal pand in de Lange Noordstraat in Middelburg. De laatste jaren bleven opdrachten uit en kwam de kunstenaar in betalingsproblemen.