'Sorry mijn e-bike gaat zo snel'

Het aantal ongelukken met fietsers is de afgelopen jaren iets toegenomen in Zeeland. Eén van de oorzaken is het snelheidsverschil op fietspaden. Met name door de komst van de elektronische fiets, de E-bike. Daarom staan er nu speciale waarschuwingen op dertig fietspaden in Zeeland.

ROVZ
De tekeningen zijn gemaakt in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland, ROVZ. Erop staan teksten als "Sorry mijn e-bike gaat zo snel". Ze moeten fietsers alert maken op de snelheidsverschillen en hun gedrag op het fietspad. Fietsers horen een E-bike achter zich namelijk niet aankomen. Tegelijkertijd is het voor gebruikers van elektronische fietsen nog wel eens moeilijk in te schatten hoe snel ze een fietser voor zich naderen.

Afbreekbaar
Er zijn in totaal 200 tekeningen aangebracht met een afbreekbaar soort krijt. Na verloop van tijd verdwijnen de afbeeldingen vanzelf. "Het is een ludieke tekening. Het gaat om de psychologische gedachte erachter: wees je bewust van het feit dat er fietsers met verschillende snelheden zijn. Bij een wielrenner weet je dat ie hard kan gaan. Een e-bike hoor je niet aankomen." zegt Robin Wildschut van het ROVZ.

Veroordeling
Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is om de e-bikers te veroordelen. "Hou rekening met elkaar en toon begrip, dat is uiteindelijk de boodschap". De actie kost ongeveer 4000 euro.

Deel dit artikel: