Minionderzeeër op vaste plek in Vlissingen

De minionderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog die jaren bij Fort Rammenkens in Ritthem heeft gelegen, heeft vandaag een vast plekje in Vlissingen gekregen. Hij zal daar voortaan te zien zijn in een doorzichtige container. Het bootje, een zogenoemde Biber, werd in 1950 opgedregd bij Vlissingen.

Schelde
De Bibers speelden een belangrijke rol bij de Slag om de Schelde. Walcheren was in november 1944 bevrijd maar op de Westerschelde ging de strijd door. De eenpersoonsduikbootjes werden door de Duitsers ingezet om schepen van de geallieerden te torpederen.

Dood
Vanaf december 1944 gingen enkele honderden van deze bootjes vanuit Hellevoetsluis en Poortershaven (Maassluis) het water op. Veel -jonge bemanningsleden- vonden de dood; het wapen bleek minder succesvol dan gedacht. Het bootje bevatte meestal twee torpedo’s of éen torpedo en éen mijn. De actieradius was 200 mijl en de snelheid circa 4 mijl. Duikdiepte ongeveer 20 meter.

Uncle Beach
Van dit type bootje zijn er nog een aantal in Nederland. Deze Biber werd verschillende keren opgeknapt. Afgelopen zomer werd het bootje nog in de Vlissingse Machinefabriek door vrijwilligers onder handen genomen.
Op zijn nieuwe plek bij de Oranjemolen wordt het bootje onderdeel van het gebied 'Uncle Beach', het landingsstrand van Vlissingen.

Toegankelijker
Daar wordt het verhaal verteld van Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde. De Biber staat symbool voor de bezetter. Vlissingen en het MuZEEum zitten in het project World War Two Heritage. Dat wil erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog toegankelijker maken voor publiek.

Deel dit artikel: