Middelburg heeft vrouwelijke stadsorganist

Middelburg heeft de komende vijf jaar een stadsorganist, Margreeth de Jong. Volgens de gemeente is zij de tweede vrouwelijke stadsorganist in Nederland, en de tweede stadsorganist in Zeeland, naast die van Goes.

Eretitel
Middelburg had lange tijd geen stadsorganist meer, maar de gemeente vindt de functie passen bij de culturele en toeristische uitstraling van de provinciale hoofdstad. Het is een eretitel, die Margreeth de Jong geen geld oplevert. Ze heeft als taken onder meer orgel spelen bij officiële gelegenheden, het geven en organiseren van concerten en educatieve activiteiten over het instrument op bijvoorbeeld scholen.

Blij
De Jong is heel erg blij met de benoeming. Die kwam ook als een totale verrassing, ze gaf een concert in Middelburg en toen ze naar beneden kwam maakte wethouder Dekker bekend dat ze tot stadsorganist benoemd wordt. "Het voelt als een stukje erkenning en vertrouwen dat de gemeente Middelburg in mij heeft." Aldus De Jong.

Bach
Beroemde voorgangers van De Jong waren de componerende stadsorganisten Pieter Bustijn, wiens werken door leerlingen van Bach gespeeld werden, en Willem Lootens, wiens muziek in Londen werd gepubliceerd.

Deel dit artikel: