Kleurrijk terras tegen zere been van Middelburg

Het kleurrijk ingerichte terras van café De Herberg in Middelburg heeft 'een beetje te veel kleur'. Volgens de welstandscommissie past het terras niet binnen het zogenoemde terrassenbeleid van de gemeente Middelburg. Er was een anonieme klacht ingediend tegen het terras ingediend.

Stijl
De Herberg wil met het terras juist de stijl die ze binnen hebben gekozen, ook naar buiten door laten lopen. Ze hebben gekozen voor verschillende gekleurde tafels, de stoelen hebben ze aangevuld met vondsten uit de kringloopwinkel en de oude stoelen zijn opgepimpt met een bloemenmotiefje.

Complimenten
De eigenaren krijgen van bezoekers veel complimenten over het gezellige, kleurrijke terras. Maar de welstandscommissie van de gemeente Middelburg is helemaal niet blij met de smaak van de Herberg.

Terrassenbeleid
De welstandscommissie toetst de Middelburgse terrassen aan de hand van het opgestelde terrassenbeleid waarin is beschreven hoe de terrassen in Middelburg er uit moeten zien. Daarin staat bijvoorbeeld dat er gebruik gemaakt moet worden van duurzame materialen, dat de tafels en stoelen er allemaal hetzelfde uit moeten zien en dat er effen, gedekte kleuren gebruikt moeten worden.

Achterhaald
Eigenares Maite van Veen vindt dat de richtlijnen van de welstandscommissie achterhaald zijn. "Het is zeker niet onze bedoeling om ons niet aan de regels te houden", zegt Van Veen. "Maar we willen wel de uitstraling van onze zaak laten zien op het terras."

Bemiddeld
Om tot een oplossing te komen hebben de eigenaars contact opgenomen met wethouder Aalberts van de gemeente Middelburg. Aalberts heeft bemiddeld tussen de Herberg en de welstandscommissie. Dit heeft er toe geleid dat het terras dit seizoen nog mag blijven staan.

Compromis
Komende voorjaar moeten de eigenaars in overleg met de commissie om tot een compromis te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Van Veen wil heel graag met de gemeente meedenken om meer creativiteit kwijt te kunnen binnen het huidige beleid.

Deel dit artikel: