Giftige pijlstaartrog voor kust van Dishoek

Op het strand van Dishoek heeft een sportvisser donderdag een giftige pijlstaartrog gevangen. Van kop tot staart was de vis een meter lang. De visser heeft een filmpje en een foto van zijn vangst gemaakt. Daarna heeft hij de giftige vis weer teruggezet in zee.

Giftig
De pijlstaartrog zal zwemmers in de Westerschelde niet zelf aanvallen. Maar als iemand op hem stapt, zwaait hij zijn staart omhoog en daar zit een giftige stekel aan. Contact met de stekel kan zorgen voor een zwelling door het gif, maar kan ook een infectie veroorzaken.

Bijzonder

Volgens kenners gaat het om een zeldzame vangst voor een sportvisser. Bij de haaiendag, een paar weken geleden voor de Zeeuwse kust, hebben vissers op open zee ook drie pijlstaartroggen naar boven gehaald.

Gevaarlijk
Dat het gif van pijlstaartroggen gevaarlijk kan zijn is werd in 2006 nog eens onderstreept door het overlijden van Steve Irwin. De Australische presentator van natuurprogramma's zoals 'The Crocodile Hunter' werd in zijn borst gestoken door een rog tijdens onderwateropnames bij het Groot Barrièrerif voor de kust van Queensland, Australië. Hij overleed kort daarna.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren dishoek giftig pijlstaartrog zeeland
Deel dit artikel: