'Te voet heb je alle tijd voor een goed gesprek'

Vanaf donderdag ligt het nieuwe boek van Jan Schuurman Hess "Voettocht naar het hart van het land" in de winkel. Twee jaar lang trok hij door Nederland om erachter te komen hoe sociaal we nog zijn in Nederland.

Wandeling
Elke donderdag en vrijdag maakte hij een wandeling om de gewone mens te ontmoeten en te luisteren naar wat er leeft. De verhalen die hij onderweg hoorde heeft hij beschreven in zijn nieuwe boek.

Onvrede
De aanleiding voor zijn wandeling was zijn onvrede over de gang van zaken in Nederland. De PvdA, waar hij al jarenlang lid van is, had in 2010 een slecht imago en deed het niet goed in de peilingen. Veel mensen hadden last van de crisis en verkeerden in financiële nood. Hij kreeg ook steeds meer het idee dat mensen afstand namen van elkaar. "Veel mensen weten niet eens wie er allemaal bij hun in de straat woont. De sociale verbondenheid is hierdoor ver te zoeken en dat is jammer."

Wandeltocht
Op 3 februari 2011 vertrok hij voor zijn eerste wandeltocht. Een tocht van Goes naar Kapelle. Vervolgens liep hij door Drenthe, Groningen en de rest van het land. "Te voet heb je alle tijd voor het voeren van een goed gesprek. Alles gaat al zo snel en vluchtig in deze tijd." Schuurman Hess heeft een positief gevoel over gehouden aan zijn wandeltochten: "Ik ben zeer hoopvol. Je merkt dat iedereen belang en behoefte heeft aan verbondenheid in de samenleving."

Uitgeverij
Nadat hij zijn tocht door Nederland had voltooid werd hij benaderd door uitgeverij AtlasContact die hem vroeg om zijn belevenissen op papier te zetten. "Ik was zeer verrast en heb er wel even over na moeten denken. Ik had wel ervaring met het schrijven van toneelstukken, maar het schrijven van een boek is andere koek. Maar dit was wel een mooie gelegenheid om mijn ervaringen te delen met anderen. Na enige aarzeling ben ik toen maar begonnen."

Initiatief
De voettocht was een initiatief van Jan Schuurman Hess en Anne Dorst onder de vleugels van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

Interview

Het hele gesprek tussen Jan Schuurman Hess en verslaggever Eric Holm over zijn voettocht door Nederland kunt u ook hier bekijken.

Deel dit artikel: