Kinderen vaker naar Vlaamse basisscholen

Steeds meer ouders in Zeeuws Vlaanderen sturen hun kinderen naar basisscholen in België. Dagelijks steken zeshonderd kinderen de grens over. Onderwijs en opvang in België zijn spotgoedkoop en veel ouders kiezen ook bewust voor het strengere schoolsysteem.

Peuterklassen
Proefprojecten moeten ouders verleiden hun kinderen aan deze kant van de grens op school te doen. In Eede, Nieuw Namen en Koewacht kunnen ouders sinds een paar jaar kiezen voor peuterklassen. Kinderen kunnen daar al vanaf 2,5 jaar iedere ochtend naar hun eigen dorpsschool. Onderwijs en voorzieningen zijn volledig gratis.

Vaardigheden
Koewacht was drie jaar geleden de eerste gemeente met een peuterklas. De onderwijskoepel Perspecto is positief over de resultaten. "Gratis opvang en educatie is voldoende om ouders over te halen hun kinderen hier te houden", zegt voorzitter Peter de Jong. "Bovendien raken kinderen al op vroege leeftijd gewend aan het schoolsysteem. De overgang naar de kleuterschool verloopt soepel en kinderen hebben al veel meer vaardigheden."

Proefproject
Het proefproject in Koewacht loopt volgend jaar af. De Jong hoopt dat het Ministerie van Onderwijs de peuterklassen uitbreidt naar meer gemeenten. "Dat is wel zo eerlijk naar andere ouders."

Deel dit artikel: