Klapmuts Sarah begint aan lange terugreis

De zeehond die eerder was gevonden bij Baarland is vrijdagmiddag uitgezet bij Texel. Dat meldt de stichting Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ). Het gaat om een vrouwelijke klapmuts van ongeveer een half jaar oud, die van haar verzorgers de naam Sarah heeft gekregen.

Uitgeput
De klapmuts is een zeehondensoort die normaal gesproken in de Noordelijke IJszee voorkomt, tussen Alaska en Groenland. Het dier werd op vrijdag 29 augustus gevonden op het strandje van Baarland, bij camping Scheldeoord. Het dier was niet gewond, maar wel uitgeput. Waarschijnlijk vanwege de enorme dwaling die het dier heeft gemaakt.

Rustpauze
De klapmuts werd opgevangen in de zeehondenopvang A Seal in Stellendam voor zeehonden uit de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren. Daar heeft het dier kunnen uitrusten en aansterken voor de lange terugreis.

Stroming
Vrijdagmiddag werd het dier rond 12.30 uur op zee vrijgelaten, zo'n 60 km uit de kust van Texel. Op het moment van de vrijlating was de stroming noordelijk. De klapmuts kan gebruik maken van die noordelijke stroming in de Noordzee om haar weg terug vinden naar de Noordelijke IJszee.

Foto's: A Seal Stellendam

Deel dit artikel: