Actrice Sylvia Hoeks krijgt eerste Sylvia Kristel

De actrice Sylvia Hoeks krijgt de eerste Sylvia Kristel Award. Deze prijs, die jaarlijks zal worden toegekend, is bedoeld voor een persoon die de gedachte aan filmactrice Sylvia Kristel 'als cultureel fenomeen en inspiratiebron doet voortleven'.

Filmfestival
Het filmfestival Film by the Sea maakte vrijdagavond de winnaar bekend. De award wordt op 19 september tijdens het festival in Vlissingen uitgereikt. Er is een geldprijs van 10.000 euro aan verbonden.

Unaniem
Hoeks speelde in de tv-serie Overspel en in de bioscoopfilm The Best Offer. Volgens mede-initiatiefnemer Jan Mulder is de keus van de jury unaniem gevallen op Sylvia Hoeks. Mulder: "Sylvia Hoeks beschikt over het talent om het publiek de illusie te bieden dat zij een rol niet speelt, maar zelf de rol ís."

Award
De 10-koppige jury van de Sylvia Kristel Award bestond dit jaar, naast Kok en Mulder, uit familie en vrienden uit haar zeer naaste omgeving en aansprekende persoonlijkheden uit de wereld van de film, het theater en de muziek. Actrice en beeldend kunstenaar Sylvia Kristel overleed in 2012. Bessel Kok, een dierbare vriend van Kristel, besloot vorig jaar om samen met schrijver Jan Mulder deze Award in het leven te roepen.

Vakjury
Film by the Sea festivaldirecteur Leo Hannewijk is blij dat de Award op 19 september in Vlissingen zal worden uitgereikt: "In 2007 was Sylvia lid van de vakjury van Film by the Sea en zij heeft niet onder stoelen of banken gestoken dat zij dat bijzonder plezierig en inspirerend heeft gevonden.”  

Deel dit artikel: