Wat is het hoogste, natuurlijke punt van Zeeland?

Het hoogste natuurlijke punt in Zeeland is een duintop een kilometer zuidelijk van Zoutelande. De top ligt op 51,81 meter hoogte boven NAP en laat daarmee alle andere natuurlijke Zeeuwse hoogtepunten achter zich.

GPS
Het Waterschap Scheldestromen heeft vanuit een vliegtuig met GPS apparatuur en laserscanners metingen laten uitvoeren die op 10 cm nauwkeurig zijn.

Metingen
Die gebiedsdekkende metingen zijn van belang omdat de hoogtes van de dijken en duinen bepalend zijn voor het veilig wonen, werken en recreëren van de Zeeuwen.

AHN
De Nederlandse kust wordt ieder jaar gemeten. De rest van het land om de zeven jaar. De resultaten worden getoond op de website over het Actueel Hoogtebestand Nederland www. AHN.nl


Hoogste duinen

Het hoogste natuurlijke punt in Zeeland hoort in de database van DNA van Zeeland omdat het ook de hoogste duinen in Zeeland zijn, misschien wel in Nederland, zegt Johan van Cranenburgh van het waterschap Scheldestromen. Daarnaast is het voor het eerst dat er op grote schaal dit soort metingen worden verricht in Zeeland.


DNA

De oudste vuurtoren, vliedbergen, Slabberjannen en de Oosterscheldekering stonden eerder al centraal in de serie DNA van Zeeland. Op de pagina van het DNA van Zeeland staan alle afleveringen tot nu toe.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren dna dnaz hoogste punt zoutelande
Deel dit artikel: