Tweede Maasvlakte legt S-D geen windeieren

Het geld dat de gemeente Schouwen-Duiveland heeft ontvangen van het Havenbedrijf Rotterdam is nagenoeg op. Van de 3,4 miljoen euro die de gemeente kreeg ter compensatie van de aanleg van de tweede Maasvlakte is nog maar 1620 euro over. "Het geld is goed besteed", aldus wethouder Ad Verseput.

Restauratie
Van een duikwrak in de Oosterschelde, fietspaden bij Burghsluis en Rennesse, tot aan de restauratie van een 19e eeuws zeiljacht. De afgelopen jaren heeft Schouwen-Duiveland geprofiteerd van de aanleg van de nieuwe Maasvlakte bij Rotterdam. Omdat de aanleg ervan mogelijk schade zou toebrengen aan de recreatie op het eiland, is de gemeente gecompenseerd.

Steun
De 3,4 miljoen euro heeft volgens Verseput flink bijgedragen aan het realiseren van plannen die anders langer zouden blijven liggen. "Zónder dat geld kun je als gemeente minder en dus zijn we blij dat we de afgelopen jaren veel initiatieven hebben kunnen steunen", aldus de wethouder.

Maritieme geschiedenis
Zo kreeg het Watersnoodmuseum een bedrag van ruim 280.000 euro voor verbeteringen, is vier ton naar de SchouwenDuivelandPas gegaan en maakt de gemeente gebruik van 500.000 euro om een vernieuwde toekomstvisie voor Renesse te bedenken. Alleen plannen die iets te maken hadden met water en maritieme geschiedenis kwamen in aanmerking voor het Maasvlakte-geld.

Vabel
Het lijkt erop dat de restauratie van het zeilschip 'Vabel' het laatste initiatief is dat is gesteund met geld uit de Maasvlakte-pot. Het schip uit 1890 kwam ooit als 'De Amstel' uit Amsterdam naar Zeeland, om later hier onder de nieuwe naam vooral als plezierjacht gebruikt te worden. Als het schip klaar is zal het als museum dienst doen in de Oude Haven van Zierikzee.

Deel dit artikel: