Energiebedrijf Delta wil Indaver gaan verkopen

Energiebedrijf Delta gaat het Belgische afvalbedrijf Indaver verkopen. Dat is opmerkelijk, omdat Indaver een van de bedrijfsonderdelen van Delta is die het erg goed doet. Delta is voor 75 procent eigenaar van het bedrijf.

Schuld
De reden om het bedrijf toch te verkopen is tweeledig. Volgens Delta heeft Indaver een nieuwe aandeelhouder nodig om internationaal verder te kunnen groeien. Daarnaast kampt Delta met een schuld van 600 miljoen euro. Met de verkoop van het Belgische afvalbedrijf wil Delta die schuld zo veel mogelijk aflossen.

Splitsing
Delta heeft de komende jaren met een aantal onzekere factoren te maken. De energiemarkt zit in een dip en het is niet te zeggen wanneer die markt weer aantrekt. Daarnaast hangt Delta de zogenoemde 'Splitsingswet' boven het hoofd. Nederlandse energiebedrijven zullen daardoor hun netwerkbeheer (de leidingen en de kabels) los moeten gaan koppelen van de commerciële activiteiten.

Kredietwaardig
Delta zou daardoor in verschillende stukjes worden opgeknipt, wat mogelijk ten koste gaat van de kredietwaardigheid van het bedrijf. Waardoor het weer lastiger wordt om in de toekomst leningen los te krijgen voor nieuwe investeringen. "Voor Delta is het daarom belangrijk dat we door schuldenafbouw een robuust bedrijf worden, wat zelfstandig de toekomst in kan", zegt algemeen directeur van Delta, Arnoud Kamerbeek.

Eigenaar
Indaver heeft vestigingen in België, Ierland, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland. Vorig jaar wilde het bedrijf nog afvalverwerker Attero kopen, maar die koop ging niet door. Kamerbeek wil nog niet zeggen wat de verkoop van Indaver moet gaan opbrengen.

Deel dit artikel: