Alle slachtoffers A58 krijgen schade uitgekeerd

Alle automobilisten die dinsdag betrokken waren bij de kettingbotsingen op de A58 krijgen hun schade uitgekeerd zonder verlies van hun claimkorting. Dat hebben alle Nederlandse verzekeraars woensdag gezamenlijk afgesproken.

Geen onderscheid

Bij het uitkeren van de schade wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende polissen. Dat betekent dat ook verzekerden met alleen een WA-verzekering hun schade kunnen verhalen bij de eigen verzekeraar.

Premie

Ook gaat de schademelding niet af van het aantal schadevrije jaren van de betrokkenen. Hierdoor zal de premie van de autoverzekering niet omhoog gaan door het ongeluk. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars woensdag bekendgemaakt.

Coulant

Normaal gesproken krijgen verzekerden met een WA-verzekering alleen schade uitgekeerd als aangetoond kan worden dat een andere betrokkene aansprakelijk is voor de schade. Maar volgens ZLM Verzekeringen, de grootste verzekeraar in Zeeland, was dat in dit geval niet te doen. Marinus Schroevers, directeur van ZLM Verzekeringennoemt het een coulante oplossing. "Ik ben blij dat het gelukt is om met alle verzekeraars samen snel een oplossing te vinden."


Uniek geval
"Het was voor het eerst in dertig jaar dat er zoveel mensen bij één kettingbotsing betrokken waren. Zo'n uniek geval vergt ook een unieke oplossing", aldus Schroevers. "Het bleek al snel dat dit zo'n groot ongeluk was met zoveel chaos, dat het niet mogelijk is om in alle gevallen te achterhalen wie wat heeft veroorzaakt."

Reconstructie

Volgens Schroevers doet de politie er alles aan om te achterhalen wat er precies gebeurd is. Maar daar gaat hij niet op wachten. "Het is nu wel duidelijk dat het niet gaat lukken om alle gevallen volledig te reconstrueren. Dus moet je dan bij een deel van de klanten wel aansprakelijkheid mee laten wegen bij de andere klanten niet? Dat kan niet."

Wachten

Ook wilden de verzekeraars hun klanten niet zolang laten wachten. "Het politieonderzoek gaat nog maanden duren. Zo lang kunnen wij onze klanten niet laten wachten. Zeker niet de klanten die te kampen hebben met letselschade."

50 meldingen

Volgens Schroevers heeft ZLM heeft bijna vijftig meldingen binnengekregen van autoschade. "We zijn nu aan de hand van de kentekens die wij ontvangen van de politie onze getroffen klanten actief aan het opbellen. Het merendeel heeft de schade al gemeld, maar enkele klanten zijn daar nog niet aan toegekomen, dus nemen we met hen contact op."

Zwaargewond
Door de kettingbotsingen op de A58 kwamen twee mensen om en raakte één persoon zwaargewond. Nog eens 27 anderen liepen lichtere verwondingen op. Over de toestand van de gewonden kon de politie woensdag niets zeggen.

Bijeenkomst
Volgende week houden de Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Middelburg een bijeenkomst voor de mensen die zijn getroffen door de kettingbotsingen. De twee doden zijn afkomstig uit die gemeente. Een datum voor de bijeenkomst is nog niet vastgelegd.


Deel dit artikel: