Axel blijft Poolse soldaten dankbaar

In Axel en omgeving wordt dit weekend gevierd dat het gebied precies 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitsers. In Axel hebben de Polen daar de beslissende hand in gehad, en daardoor is de band tussen Polen en Axel er één van dankbaarheid en respect..


Volksdansen

Vrijdagochtend werden in het verzorgingstehuis de Vurssche de bewoners en zo'n 100 kinderen van groep 8 van de basisscholen in Axel getrakteerd op een optreden van een Poolse volksdansgroep uit de stad Gdynia. Ook was er een korte presentatie over de bevrijding van Axel van 15 tot 19 september 1944. De kinderen werden daarna met oude legervoertuigen naar het oorlogsmuseum Gdynia vervoerd voor een rondleiding. De gevallen Poolse soldaten worden vervolgens herdacht bij het monument 'Het Poolse Kruis'.

Heftig

De gevechten rondom Axel in september 1944 waren ongemeen heftig. Bijna 150 Polen lieten het leven bij de bevrijding. Na dagenlange gevechten wisten de Polen onder de dekking van mist een zogenoemde Bailey-brug te leggen over het zijkanaal naar Hulst. Daarna was de weg naar Axel open. Als traditie werden de bruggen die door Poolse militairen werden gebouwd vernoemd naar een stad in Polen. In dit geval was dat Gdynia.

Deel dit artikel:

Recent nieuws