Hoe komt Turkeye aan zijn naam?

Diverse dorpen in Zeeland hebben een bijzondere naam. Zoals gehucht Turkeye, vlakbij Oostburg in West-Zeeuws-Vlaanderen. Maar waar komt die naam vandaan? Het onderzoeksteam van het Zeeuws DNA zocht het uit.

Spreekwoord
Volgens Huib van Iwaarden heeft het spreekwoord 'Liever Turks dan paaps' er alles mee te maken. Van Iwaarden is gids in Zeeuws-Vlaanderen en gespecialiseerd in de historie van de streek.

Naam
Volgens de gids stamt de naam uit de tijd van de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Soldaten hadden veel vestingwerken, redoutes, schansen en forten. Die moesten allemaal een naam krijgen.

Paapsen
Tijdens de 80-jarige oorlog waren de strijdende partijen de katholieken en de niet-katholieken. De katholieken waren de Spanjaarden, oftewel de Paapsen: volgers van de paus. Met de spreuk 'Liever Turks dan Paaps' werd aangegeven hoe anti-katholiek men in de Nederlanden was.

Turken
De Turken werden gezien als grote bedreiging voor Europa. Maar Volgens Van Iwaarden in de Nederlanden was de haat tegen de Spanjaarden zo fel, dat men zelfs de Turken verkoos boven de Katholieke Spanjaarden.

DNA
In het DNA van Zeeland stonden eerder het slabberjannen, Zeeuwse mummies en de Zeeuwse knop centraal. U kunt al deze afleveringen, fragmenten en bonusmateriaal op deze pagina terugvinden.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen dna dnaz turkeye zeeland
Deel dit artikel: