Eigenaren husky's gaan bezwaar maken

GROEDE -
Wouter Decaluwe zegt dat er momenteel een aanvraag voor een ontheffing loopt, maar dat hij de honden niet maandenlang zonder beweging wilde laten in afwachting van de ontheffing.


Thermometer

Volgens hem hebben de honden maandag gelopen bij een temperatuur van 19 graden. Hij hanteert dezelfde regels als in België. "Als het tussen de 15 en 20 graden is laten wij de dieren niet verder lopen dan vijf kilometer", aldus Decaluwe. "Maandag hebben ze 4,5 kilometer gelopen met meerdere pauzes tussendoor en zijn ze een paar keer voorzien van water. Als de temperatuur boven de 20 graden is, laten wij de dieren niet voor een kar lopen."

Wet

Decaluwe benadrukt dat er geen enkele wet in Nederland is die voorschrijft bij welke temperatuur husky's als trekkracht mogen worden gebruikt. Volgens hem zijn de dieren gevoeliger voor temperatuurverschillen dan voor warmte op zich. "Ik heb meegemaakt dat dieren werden bevangen door de hitte bij een temperatuur van -25 graden. De dag ervoor was het -35 graden. Door het temperatuurverschil werden de dieren onwel."
Hij voegt eraan toe dat de uit Siberië afkomstige honden gewend zijn aan warmte in de zomer. "In de zomer is het in Siberië 35 graden. De inheemse bevolking gebruikt de honden dan gewoon als trekkracht."