'Laatste kans voor PSD-boot Oosterschelde'

De werkgroep psd.net is op zoek naar exploitanten voor de voormalige PSD- veerboot 'Oosterschelde'. Die zijn nodig om het schip te behoeden voor de sloop.

Vernietigd
Het schip werd gebouwd in 1933 bij scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Het deed dienst voor de PSD op zowel de Westerschelde als Oosterschelde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het schip meerdere malen vernietigd en weer hersteld. Uiteindelijk werd de Oosterschelde in 1972 verkocht, na opheffing van de veerdienst Terneuzen-Hoedekenskerke.

Naamsveranderingen
Via allerlei omzwervingen en meerdere naamsveranderingen later deed het schip jarenlang dienst als restaurantschip in Zwolle. Dat restaurant is ankele jaren geleden gestopt en het schip ligt nu ongebruikt te wachten op een nieuwe eigenaar.

Geschiedenis
Volgens de werkgroep is het vijf voor twaalf voor dit stukje tastbare maritieme Zeeuwse geschiedenis. Wanneer er niet snel een exploitant wordt gevonden dan wordt het schip per opbod verkocht. En dan gaat het waarschijnlijk naar de sloop.

Museum
De werkgroep psd.net heeft investeerders gevonden die de aankoop willen financieren, maar zij willen wel hun investering terugverdienen. Dat betekent dat er er wel exploitanten moeten zijn. Zelf denk de werkgroep aan onder meer een restaurant, een museum, een expositieruimte en eventueel kan het schip zelfs dienst doen als rondvaartschip.

Dokje
De gemeente Vlissingen betaalt niet mee aan de aanschaf van het schip. Wel zorgt de gemeente voor een plek waar het schip kan aanmeren. Vooralsnog wordt gedacht aan het vorig jaar gerestaureerde Dokje van Perry.

Bijeenkomst
De werkgroep houdt dinsdagavond om 19.00 een bijeenkomst voor mogelijke partners in dit project in de Verbandkamer in het Scheldekwartier. Aanwezig zijn twee personen van psd en Dhr. Doeke Roos jr. van de Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen en Dhr. Arjan van Gelder, promotor en KMS kenner.

Foto: psdnet.nl

Deel dit artikel: