Lein en Lenie: drijvende krachten achter Kustmarathon

De afgelopen weken is er in huize Lievense over niets anders gesproken dan de kustmarathon. Lein en Lenie Lievense zijn dag en nacht bezig met de allerlaatste voorbereiding van het grootste sportevenement van Zeeland.

Echtpaar
Het echtpaar is verantwoordelijk voor de organisatie van de kustmarathon en is daar een heel jaar mee bezig. Maar de laatste weken staat hun leven helemaal in het teken van dit evenement.

Droom
"Het gaat zelfs zo ver", zegt organisator Lein Lievense, "dat ik er zo nu en dan over droom. Wat moet er allemaal geregeld worden? Wie moet er nog gebeld worden? Hoe zit het met alle vrijwilligers? Maar dat vinden we niet erg hoor. Het hoort er nu eenmaal bij en we doen het graag."

Tijd
Lenie Lievense vult haar man aan. "Het is ook niet zo verwonderlijk dat we er veel tijd in steken. Er komen zo'n 11.000 deelnemers naar Zoutelande en daar moet wel alles zo goed mogelijk voor geregeld zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de 25.000 bezoekers."

Man

Lein Lievense wordt al jaren gezien als de grote man achter de kustmarathon, maar niets is minder waar. Zijn vrouw Lenie verzet achter de schermen net zoveel werk. Dat zij veel minder aandacht krijgt vindt ze helemaal niet erg. "Het is een bewuste keuze om op de achtergrond te blijven. Ik houd er niet van om op de voorgrond te staan. Op deze manier vullen we elkaar goed aan."

Start
Vrijdag is het zover. Dan gaat het Kustmarathon-weekend van start. Het weekend wordt geopend met de zevende editie van de Ladiesrun. De deelnemers lopen afstanden van vijf of tien kilometer. Start en finish is in de Langstraat.

Ladiesrun
In 2008 was de eerste Ladiesrun. Voorafgaand aan de Kustmarathon Zeeland liepen er zo'n driehonderd deelnemers mee. Voor deze zevende editie hebben zich 2000 vrouwen ingeschreven.

Onderdeel
De Ladiesrun is het eerste onderdeel van het Kustmarathon-weekend. Zaterdag is de Kustmarathon, de MTB-tocht en de Minimarathon. Zondag wordt het evenement afgesloten met de Wandelmarathon.

Light Kust Run
Er is ook een nieuw onderdeel, de Light Kust Run. Duizend deelnemers lopen vrijdagavond een 'fun run' van elf kilometer op een verlicht parcours. Op zes verschillende plekken langs het parcours verzorgen DJ's de muziek. Bovendien is er op verschillende plekken een lasershow.

Wandelmarathon
De wandelmarathon Zeeland is een wandeling van ruim 42 kilometer langs de Zeeuwse kust. Anders dan bij de hardlopers start deze marathon al om 8.00 uur ’s ochtends, maar de deelnemers lopen hetzelfde parcours. Vanaf de start in Burgh tot aan de finish in Zoutelande lopen zo'n 4000 wandelaars over de weg, het strand en de duinen.

Zwaar
Het parcours is zwaar te noemen. Na de start in Burgh gaat over de Stormvloedkering richting Vrouwenpolder. Duin op, duin af, een stuk strand en daarna bij Oostkapelle weer het duingebied in en daarna richting Langstraat in Zoutelande, waar de finish is. Daar wacht een lekkere boerenhap om weer wat aan te sterken en na te praten over deze wandelmarathon.