Oorlog duurde op Schouwen-Duiveland het langst

In tegenstelling tot de rest van Zeeland herdenkt Schouwen-Duiveland pas in mei dat het eiland zeventig jaar geleden is bevrijd. De geallieerden bevrijdden Zeeuws-Vlaanderen, de Bevelanden, Walcheren, Tholen en Sint-Philipsland al in het najaar van 1944. Maar Schouwen-Duiveland werd pas in mei 1945 bevrijd.
Antwerpen
Volgens gemeentesecretaris Huib Uil en amateurhistoricus Wim de Vrieze hadden de geallieerden geen haast met de bevrijding van Schouwen-Duiveland, omdat ze eerst de Westerschelde in handen wilden krijgen. Want zo konden ze opstomen naar het strategisch belangrijke Antwerpen.

Onder water
Bovendien zou het eiland moeilijk in te nemen zijn, omdat de Duitsers het voor een groot deel onder water hadden gezet. Daarmee wilden ze een landing door de geallieerden bemoeilijken. Een groot deel van de bevolking was geëvacueerd naar Zuid-Holland, Noord-Brabant en naar andere delen van Zeeland, die inmiddels al wel waren bevrijd.

Opgehangen
Tijdens de laatste maanden van de bezetting vond één van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de hele oorlog op Schouwen-Duiveland plaats. Tien verzetsstrijders die wilden ontsnappen naar bevrijd gebied werden opgepakt en door de Duitsers ter dood veroordeeld. Op 10 december 1944 werden ze opgehangen aan een balk tussen twee eikenbomen aan het begin van de oprijlaan van Slot Moermond bij Renesse. Een gedenksteen herinnert op die plaats aan deze Tien van Renesse.


Overzicht

Een overzicht van ooggetuigenverslagen van deze oorlogsperiode vindt u op de website van Omroep Zeeland over de Slag om de Schelde.

Deel dit artikel: