Huidaandoeningen bespreken via de webcam

Wachten in een fysieke wachtkamer is voor patiënten van dermatologisch centrum dermaTeam Zeeland verleden tijd. De consulten vinden sinds kort ook plaats via een beveiligde webcamverbinding.

Minder moeite
Chronische patiënten met eczeem of psoriasis moeten nu nog regelmatig naar de klinieken in Middelburg en Goes. Het digitale consult kost deze patiënten volgens de dermatologen minder tijd, moeite en reiskosten.

Systeem
De dermatologen hebben voor de digitale consulten zelf een speciaal systeem opgezet. Dat systeem kan gebruikt worden met iedere (tablet)computer of smartphone die is uitgerust met een webcam.

Proef
De artsen hebben al een tijdje op meerdere locaties proefgedraaid met het programma en volgens dermatoloog Dick van Gerwen zijn de ervaringen van zowel artsen als patiënten zeer positief. "Het systeem is ontwikkeld door en voor medisch specialisten en sluit daarom precies aan bij de dagelijkse praktijk."

Privacy
Volgens Van Gerwen is het systeem veilig en is de privacy gewaarborgd. De patiënt krijgt een e-mail toegestuurd met daarin een link. Deze is alleen te activeren op het tijdstip van de afspraak.

Virtueel
Na het activeren komt de patiënt in een soort virtuele wachtkamer tot de dermatoloog het consult start. De internetverbinding voldoet volgens Van Gerwen aan alle veiligheidseisen. Medische informatie wordt niet binnen het systeem opgeslagen.

Gemak
Van Gerwen benadrukt dat dit middel vooral bedoeld is voor het gemak van de patiënt. Wie liever fysiek aanwezig wil zijn tijdens een consult kan gewoon naar de kliniek komen. Bovendien moeten de patiënten sowieso naar het centrum komen als er een lichamelijk onderzoek nodig is.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren consult huidaandoening webcam zorg
Deel dit artikel: