Dwangsom Prins & Dingemanse van de baan

YERSEKE -
De aanleiding voor de dwangsom is een conflict over al dan niet besmette mosselen. De NVWA wilde dat Prins & Dingemanse een partij mosselen uit de handel zou nemen omdat die mogelijk giftige stoffen zou bevatten. Volgens de mosselhandelaar was dat niet nodig omdat er niks mis is met de mosselen.

Imagoschade

Prins & Dingemanse eist een rectificatie van de NVWA. Het bedrijf heeft een advocaat ingeschakeld. Directeur Anton van Oost van Prins & Dingemanse zegt dat het bedrijf door deze 'doelbewuste actie' van de NVWA veel imagoschade oploopt. "Niet alleen voor ons bedrijf, maar de hele mosselsector."

Verklaring

De directeur zegt te weten wie de besmette mosselen heeft geleverd: "Maar wij hebben er niets mee te maken, en willen hiervan verschoond worden." Het bedrijf heeft woensdagmorgen ook een schriftelijke verklaring naar buiten gebracht.

Dwangsom

De NVWA is niet van plan het bericht te rectificeren. Wel is de dwangsom dus inmiddels van de baan. Volgens een woordvoerder van de NVWA is een dwangsom niet meer nodig omdat Prins & Dingemanse meewerkt en openheid van zaken geeft. Zolang het bedrijf mee blijft werken, hoeft Prins & Dingemanse niet te betalen.

België

De zaak kwam vorige week aan het licht toen ruim 100 mensen ziek werden na het eten van mosselen. Dat gebeurde in het Woon- en Zorgcentrum Mariahuis in het Belgische Gavere, bij Gent. Die mosselen waren volgens de NVWA afkomstig uit Ierland en geleverd via Prins & Dingemanse. De Zeeuwse mosselhandelaar ontkent dat.

Algen

De besmette partij mosselen in België bevatten zogenoemde marine biotoxines, giftige stoffen die worden afgegeven door algen. Het eten van deze besmette mosselen kan leiden tot misselijkheid en diarree. De ziekteverschijnselen zijn vergelijkbaar met een salmonellavergiftiging, maar treden veel sneller op.

Ziekenhuis

Van de zieke bewoners in het Belgische verzorgingshuis hoefde niemand in het ziekenhuis te worden opgenomen. In Nederland hebben zich nog geen mensen gemeld met ziekteverschijnselen na het eten van mosselen.