'Doodstraf niet uit willen voeren zou hypocriet zijn'

SGP-raadslid Lilian Janse uit Vlissingen heeft geen spijt van haar omstreden uitspraken over de doodstraf. Zaterdag zei ze in dagblad Trouw voorstander te zijn van de doodstraf. Ook zegt ze er zelf geen moeite mee hebben om die uit te voeren. "Als je voor de doodstraf bent, is het hypocriet als je de uitvoering dan niet zelf wilt doen."

Tien geboden
Janse werd geïnterviewd door een Trouw-journalist over de Tien Geboden. Toen hij vroeg of ze vond dat de doodstraf opnieuw moest worden ingevoerd, antwoordde Janse dat ze het daarmee eens was. Janse: "Toen vroeg hij: zou je het zelf kunnen? En toen zei ik dat als je tot het oordeel komt dat iemand des doods schuldig is, dan zou het hypocriet zijn om te zeggen: de tenuitvoerlegging doe ik dan maar niet."

Mening
"Overigens vertel ik als SGP'er daarmee niks nieuws", zegt Janse. "In ons landelijke verkiezingsprogramma staat dat we voor herinvoering van de doodstraf zijn. Ik heb mijn mening gegeven. Die is bijbels en iedereen weet dat die bij mij bovenaan staat."

Schuldig
Janse zegt dat ze de doodstraf passend vindt voor moordenaars en verkrachters van wie het voor honderd procent vast staat dat ze schuldig zijn. "Het is zo onrechtvaardig dat slachtoffers en nabestaanden levenslang met de gevolgen zitten, terwijl de daders van hun belastinggeld hun straf uitzitten."

Snel
Een snelle uitvoering van de doodstraf heeft de voorkeur van Janse. "Ik denk dan aan een schot ofzo, in de beslotenheid van de gevangenis, want het moet geen show worden."

Gekozen
Lilian Janse werd in augustus vorig jaar landelijk bekend toen ze zich als eerste vrouw verkiesbaar stelde voor de SGP. Dat was tot januari 2013 onmogelijk volgens de beginselen van de staatkundig gereformeerden. Maar na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moest de partij noodgewongen het vrouwenstandpunt aanpassen. In maart 2014 werd Lilian Janse gekozen in de gemeenteraad van Vlissingen.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren doodstraf janse lilian mening sgp Vlissingen
Deel dit artikel: