Telers gul voor voedselbank, ook zonder EU-regeling

Acht pallets paprika's, dat is wat de Voedselbank voor Brabant en Zeeland heeft ontvangen vanuit de Europese compensatieregeling. Desondanks heeft de voedselbank geen gebrek aan groente. Veel telers leveren namelijk direct aan de voedselbank.

Schrikken
De Russische boycot liet Nederlandse telers schrikken. Waar moesten ze met hun spullen naartoe en vooral, wie gaat dat betalen? Vanuit de interventieregeling groente en fruit die Europa heeft opgesteld, krijgen telers een hogere vergoeding als ze hun oogst aan voedselbanken schenken dan wanneer ze het vernietigen.

Voedselbank Zeeland
Hoewel de grote aanvoer via deze regeling uitblijft, is logistiek coördinator Chris Leijser van het distributiecentrum Voedselbanken Brabant en Zeeland niet teleurgesteld: "We hebben geen gebrek aan groente, de telers weten ons toch wel te vinden." Dat blijkt als de Voedselbank Zeeland de voorraad komt ophalen. Behalve de paprika's worden er pallets met tomaten, paddestoelen en aardappelen ingeladen.

Telers
Een van de telers die rechtstreeks aan de voedselbank gedoneerd heeft, is Jan Serier uit Koudekerke. Hij heeft een appel- en perenboomgaard. Hij maakt geen gebruik van de regeling, omdat de administratieve rompslomp voor hem niet in verhouding staat tot de vergoeding die hij zou krijgen. Omdat het ook niet rendabel is om personeel in te huren om te plukken, zou het fruit aan de bomen blijven hangen. Totdat bleek dat een van de bewoners van zorginstelling SVRZ er wel wat voor voelde om als vrijwilliger fruit te plukken voor de voedselbank.

Samenwerking
Serier heeft samen met deze vrijwilliger 35 kratten appels en peren geplukt om te doneren aan de Zeeuwse voedselbanken. De samenwerking is goed bevallen. Serier: "Ik kan het fruit laten hangen, dan staat er geen inkomen tegenover. Maar dit voelt stukken beter."

Deel dit artikel: