Scheepswrak woensdag uit Schelde-Rijnkanaal getakeld

Rijkswaterstaat gaat woensdagmorgen het gezonken vrachtschip Isala uit het Schelde-Rijnkanaal bergen. De werkzaamheden beginnen om 06.00 uur en de scheepvaart in het kanaal ligt naar verwachting vier tot zes uur volledig stil. Het Poolse schip zonk vorige week donderdag na een aanvaring.

Zagen
Als het wrak in goede staat verkeert, wordt het in zijn geheel uit het water getakeld. Blijkt de schade door de aanvaring te groot, dan wordt het schip eerst in tweeën gezaagd. De werkzaamheden duren waarschijnlijk vier tot zes uur. Rijkswaterstaat verwacht dat het kanaal woensdagnacht pas weer volledig beschikbaar is voor de scheepvaart.

Keukenzout
De afgelopen dagen is de lading, 1000 ton keukenzout, uit de Isala verwijderd. Om te voorkomen dat er olie in het kanaal komt, is de wraklocatie omheind met oliekerende schermen.

Overvaren
Het vrachtschip van 80 meter had donderdagavond stuurproblemen en werd door het Zwitserse passagiersschip Amelia uit Basel overvaren. De twee passagiers die op het vrachtschip aan boord waren, raakten te water geraakt en zijn door een andere boot gered.

Foto: Jeroen van Steensel

Deel dit artikel: