ZorgSaam schrapt 288 voltijdbanen

Bij ZorgSaam verdwijnen de komende tijd 288 voltijdbanen. Het is het gevolg van de bezuinigingen bij ZorgSaam in het ziekenhuis, de thuiszorg en de ouderenzorg. Met die bezuinigingen wil ZorgSaam ruim zeventien miljoen euro besparen, zowel op materieel als personeel.

Pijnlijk
ZorgSaam zegt zelf pijnlijke maatregelen te moeten nemen om de kosten in lijn te brengen met de inkomsten. Er wordt vooral bezuinigd op personeel, omdat het voor ZorgSaam de grootste kostenpost is.


Voltijd
In totaal verdwijnen er 288 banen. Dat wil niet zeggen dat het ook om 288 mensen gaat. Dat aantal kan hoger zijn, doordat veel parttimers een voltijd arbeidsplek delen. Het gaat bij ZorgSaam om 15% van het totaal aantal werknemers. ZorgSaam heeft in totaal ruim 3.000 werknemers en is daarmee de grootste werkgever van Zeeland. De ondernemingsraad van ZorgSaam is geschokt door het nieuws.


Noodzakelijk
Interim directeur van zorgorganisatie ZorgSaam in Terneuzen Maarten Rutgers noemt het aangekondigde massa-ontslag bij ZorgSaam "lastig, maar noodzakelijk". Burgemeester van Terneuzen Jan Lonink vindt dat de directie heel wat uit te leggen heeft.


Evenwichtig
"Er is een evenwichtige verdeling gemaakt waarbij zowel op ondersteunende diensten, als op indirecte zorg als op de directe zorg wordt bespaard", laat een woordvoerder weten.


Ziekenhuis
Het grootste deel van de arbeidsplekken (181 fte) verdwijnt in het ziekenhuis zelf. In de thuiszorg en ouderenzorg verdwijnen 107 voltijdbanen. Het bezuinigingsplan ligt nu nog bij de Ondernemingsraad, Cliëntenraad en Bestuur Medische Staf. ZorgSaam verwacht het plan eind dit jaar uit te kunnen voeren.


Juli

In juli liet ZorgSaam nog weten 88 banen te willen schrappen. Tegenvallende inkomsten zijn volgens de directie de reden dat het banenverlies veel groter blijkt te zijn dan verwacht. Ook is inmiddels beter zicht op de financiën voor komend jaar.

Deel dit artikel: