Extra toezicht door conflict bij kerncentrale

Door een conflict tussen een aantal medewerkers en de directie van de kerncentrale in Borssele houdt de Kernfysische Dienst (KFD) intensiever toezicht bij de kerncentrale.

Vertrouwenskwestie
EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, geeft toe dat er een vertrouwenskwestie speelt tussen de medewerkers en directie. EPZ spreekt over een kwestie die "vooral te maken heeft met de structuur van EPZ."


Toezicht
De KFD, die zich in Nederland bezig houdt met het toezicht op de veiligheid van nucleaire installaties, is enkele weken geleden door medewerkers op de hoogte gebracht van het conflict. Daarop besloot de KFD het toezicht bij de kerncentrale te intensiveren.

Vertrek directie
Volgens EPZ heeft het aangekondigde vertrek van algemeen directeur Ad Louter naar de uraniumverrijker Urenco en het vertrek van operationeel directeur Ron Joziasse, niets te maken met de kwestie. Een verklaring waarom Louter alleen aanblijft als adviseur van interim directeur Bram-Paul Jobse, terwijl zijn nieuwe baan pas in februari 2015 begint, geeft EPZ niet.

Veiligheid
Een woordvoerder van de KFD geeft aan dat er op alle niveaus gesproken is met medewerkers om een beeld te krijgen van de interne veiligheid en interne communicatie. De Kernfysische Dienst benadrukt dat het conflict geen gevolgen heeft voor de nucleaire veiligheid van de kerncentrale.

Deel dit artikel: