Zeeland loopt al warm voor Tour de France

Negen maanden voor de komst van de Tour de France naar Zeeland worden al volop lokale initiatieven bedacht om de provincie te promoten. Op zondag 5 juli 2015 finisht de tweede etappe van de Tour op Neeltje Jans.

Maritiem erfgoed
Een van de initiatieven is het promoten van het maritiem erfgoed van Zeeland. Er ligt een plan om een vloot van ongeveer vijftien Zeeuwse antieke schepen te formeren op de Oosterschelde, vlak bij de finish van de touretappe. Ria Geluk uit Nieuwerkerk coördineert het plan. "We willen de hoogaarzen, hengsten en schokkers goed in beeld laten brengen. Dat maakt het plaatje van Zeeland alleen nog maar mooier om te laten zien om tv tijdens de Tour de France.

Fietsmolen
Ondernemer Piet Jan Landegent uit Burgh-Haamstede wil een molen, gemaakt van fietsen, langs de route zetten in de hoop dat het tijdens de live TV-uitzending in beeld komt. Ook heeft hij een bord gemaakt waarop staat dat de Tour op Schouwen-Duiveland komt.

Supervlag
Landegent gaat ook nog een plekje langs de route zoeken voor een supergrote Zeeuwse vlag (twaalf bij zeventien meter), die hij aan de wereld wil laten zien. De vlag is al eerder ingezet bij evenementen als Ride for the Roses en Trail by the Sea.

Windrotor
Piet de Dreu uit 's-Gravenpolder heeft een windrotor gemaakt waarmee hij de Tour welkom wil heten. Een windrotor is een zelfgemaakt object van spinnaker nylon, dat draait als er genoeg wind is. De Dreu wil zijn windrotor voorzien van een tekst zoals "Zeeland groet Tour de France".

Blij
Gedeputeerde De Reu van de provincie Zeeland is blij met de lokale initiatieven. Hij hoopt dat de Tour een groot feest wordt voor alle Zeeuwen.

Deel dit artikel: