'Taboe opvoedcursussen iets afgenomen'

Het taboe op hulp vragen bij opvoeden is er nog niet af, maar de gratis opvoedcursussen in Zeeland worden wel goed bezocht, zegt de GGD. De GGD is dit najaar een aantal opvoedcursussen gestart.

Behoefte
De cursussen voorzien in een behoefte, zegt jeugdverpleegkundige en cursusleider Diana Capello. "Ik zou graag zien dat mensen hier net zoals in Zweden standaard een opvoedcursus zouden volgen."

Preventie
De reden is simpel: als je tijdig op een cursus gaat leer je om te gaan met de kleine problemen die elke ouder tegenkomt bij het opvoeden van een kind. Dat voorkomt dat er later grotere problemen ontstaan, die lastiger op te lossen zijn.

Peuter in Zicht
Moeder Tonkie Voesenek volgt elke dinsdag in Goes de cursus 'Peuter in Zicht'. Zij had niet direct een probleem maar wil graag extra informatie om beter met haar eerste kind om te kunnen gaan.


Taboe

Voesenek ervaart dat sommige mensen er van op kijken dat zij een opvoedcursus volgt: "Een collega zei: 'ik ben nog van de oude stempel. Mijn kinderen moeten gewoon luisteren'." Ze vindt het volgen van de cursus niet alleen nuttig: "Het is gewoon ook een hele leuke vrijetijdsbesteding."

Deel dit artikel: