Huisartsstudenten in de rij voor Zeeuwse stage

Huisartsen in opleiding staan in de rij voor een opleidingsplek in Zeeuws-Vlaanderen. Als ze voor Zeeuws-Vlaanderen kiezen, krijgen ze een bonus van duizend euro bruto per maand. Deze maatregel moet het tekort aan huisartsen in de regio verhelpen.

Tekort
Volgens huisarts Guus Jaspar is het tekort nu nog te overzien, maar wordt dat groter. "Er is vooral een tekort aan waarnemende artsen, die zijn nodig als huidige artsen bijvoorbeeld op vakantie gaan." Ook wijst Jaspar er op dat artsen in Zeeuws-Vlaanderen soms noodgedwongen op latere leeftijd met pensioen gaan.

Bonus
Een van de huisartsen in opleiding die vanwege de bonus naar Zeeuws-Vlaanderen is gekomen is Constant Gielen. Hij woont in Oosterhout, in Brabant, en het laatste jaar van zijn opleiding werkt hij in een praktijk in Terneuzen.

Advertentie
Zijn keuze voor Terneuzen is een direct gevolg van die lobby om meer huisartsen in opleiding naar Zeeuws-Vlaanderen te halen. "Ik zag een advertentie met de boodschap dat Zeeuws-Vlaamse huisartsen op zoek zijn naar collega's en ik dacht: dat ga ik doen. Ik kwam hier in Terneuzen op gesprek en dat klikte."

Kleinschalig
De keuze voor Terneuzen bevalt Gielen goed. "Het kleinschalige spreekt me erg aan. De lijntjes zijn veel korter met collega's, maar ook bijvoorbeeld met specialisten in het ziekenhuis. Zij denken veel meer met je mee, gaan samen met jou op zoek naar een oplossing. Dat bevalt goed."

Contacten
Of hij ook op de langere termijn blijft in Zeeuws-Vlaanderen weet hij nog niet. "Ik wil de contacten die ik nu hier op doe in ieder geval inzetten om na het afronden van mijn studie hier in de regio te gaan waarnemen. Of ik hier ook zelf een praktijk zal overnemen dat moet de tijd leren, dan ben je sowieso jaren verder."

Enthousiast
Bovendien ligt die keuze niet alleen bij hemzelf. "Ik ben heel enthousiast over Zeeuws-Vlaanderen, maar als ik hier echt op de langere termijn zou blijven dan moet ook mijn vrouw daarmee instemmen. We wonen nu in de buurt van onze familie, en dat is ook fijn. Maar een prettige werkplek is ook erg belangrijk. Die beslissing moeten we dus nog nemen."

Gegarandeerd
Huisarts Guus Jaspar hoopt in ieder geval dat Gielen en andere huisartsen in opleiding wel die keuze maken om in de regio te blijven. Zeeuws-Vlaanderen komt de komende jaren nog zo'n tien huisartsen tekort. Toch benadrukt hij dat de Zeeuws-Vlaamse huisartsen er samen voor zorgen dat iedere inwoner gewoon naar een huisarts kan als dat nodig is. "Het is soms flink passen en meten, maar de zorg, die blijft gegarandeerd."


Evaluatie

De bonus wordt nu nog betaald door de Stichting Beroeps Opleidingen Huisartsen, maar die wil daar niet altijd mee doorgaan. Daarom is er volgende week een evaluatie van de maatregel: of de bonus moet blijven bestaan en wie hem dan betaalt.

Deel dit artikel: