Piet blijft zwart in Zeeland

Sinterklaas wordt ook dit jaar weer traditioneel vergezeld door Zwarte Piet. De sinterklaascomités in Zeeland gaan niet mee in wat ze de 'hype' rond Zwarte Piet noemen.

Onderzoek
Uit onderzoek van Omroep Zeeland in samenwerking met de regionale omroepen en de NOS blijkt dat Zwarte Piet dit jaar ook in de rest van Nederland zwart zal zijn.

Gekleurde Pieten
In Zeeland worden de ontwikkelingen in het Sinterklaasjournaal (NTR) en bij de Club van Sinterklaas (RTL) op de landelijke TV wel in de gaten gehouden. Het zou kunnen dat naar aanleiding van deze TV programma’s er hier en daar anders gekleurde Pieten geïntroduceerd worden.}


Discriminatie
De organisatoren vinden allemaal dat het kinderfeest niks met discriminatie te maken heeft. ''Zwarte Piet is zwart van het roet van de schoorsteen; als hij een andere kleur krijgt klopt dat verhaal niet meer.''

Bruinisse
In Bruinisse geven ze een opvallende reden op waarom de Pieten zwart/bruin blijven. "Als we niet schminken, dan worden de Pieten herkend. Bij ons in het dorp kent iedereen elkaar, en als je de Pieten herkent, dan valt het feestje natuurlijk helemaal in duigen." Omroep Zeeland heeft navraag gedaan in Middelburg, Vlissingen, Goes, Terneuzen, Zierikzee, Hulst, Oost-Souburg, Axel, Arnemuiden, Heinkenszand, Bruinisse en Wemeldinge.

Landelijk
In het hele land zijn 211 lokale comités benaderd door de gezamenlijke regionale omroepen.
- 193 passen niets aan aan de kleur van de pieten.
- 5 veranderen iets
- 2 wachten op Sinterklaasjournaal
- 4 wachten op uitspraak Raad van State
- 7 weet het nog niet

Gouda
Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht plaatsvindt, maakte eerder deze maand bekend dat er naast veel Zwarte Pieten ook acht stroopwafel- en kaaspieten meelopen met een goudgele kleur. In Amsterdam is een deel van het Pietenkorps geschminkt met roetvegen en Utrecht wil het officieel niet zeggen, maar houdt de optie om gekleurde pieten in te zetten open. In Haarlem lopen er bloemenpieten mee. Aalten zet een blanke Piet in.

Moe
Veel comités geven aan moe te worden van de discussie en de vele vragen die ze krijgen uit de lokale gemeenschap. Riet Ruylof uit Hellevoetsluis organiseert dit jaar voor de 55e keer de plaatselijke Sinterklaasintocht. "Als ik iets moet veranderen, dan ben ik weg" is haar eerste reactie. Ze vertelt dat ze veel vragen krijgt en ook dat er sponsors zijn die zeggen te stoppen met doneren als er iets aan het uiterlijk van de pieten verandert. Dit sentiment leeft in veel meer gemeenten. Een aantal van de benaderde comités wilde bijvoorbeeld niet eens antwoord geven op de vraag of het uiterlijk van Piet zou veranderen. Zij vinden het 'geen discussie' of noemden de vraag 'sensatie zoeken'.

Kale Piet
Toch is er een behoorlijk aantal dat de afgelopen jaren veranderingen heeft doorgevoerd. In Hoorn heeft Piet bijvoorbeeld al een 'restyling' gehad naar aanleiding van 'maatschappelijke signalen'. Ze zijn er lichter bruin in plaats van zwart, dragen geen oorringen en de lippen zijn dun gestift. In het Zuid-Hollandse Stolwijk dragen Pieten gekleurde pruiken en in het Brabantse Veghel lopen bij de intocht Pieten met lang stijl haar, maar ook kale Pieten rond. Dit soort veranderingen gelden voor meer lokale intochten.

Ophef
In bepaalde plaatsen leiden voorgenomen veranderingen tot ophef en rumoer. In het Zuid-Hollandse Puttershoek is een compleet Pietenpeloton afgetreden omdat besloten werd de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal van de NTR te volgen. Omdat er geruchten zijn dat daar gekleurde Pieten in voorkomen traden ze af. In Lelystad ontstond ophef over een bericht dat er vier regenboogpieten te zien zouden zijn. Dat bleek niet te kloppen.

Raad van State
Een klein deel van de benaderde organisatiecomités (6) laat weten te wachten met een definitieve beslissing over aanpassingen als de Raad van State uitspraak heeft gedaan in hoger beroep over de vraag of Zwarte Piet discriminerend is. De zaak gaat over de Amsterdamse intocht, maar zou landelijke gevolgen kunnen hebben. Den Bosch, Oss en Rotterdam zijn steden die daar rekening mee houden. "De uitspraak is van belang om te kunnen beoordelen of een vergunning zoals de afgelopen jaren weer kan worden afgegeven" schrijft de gemeente Den Bosch.

Sinterklaasjournaal
Verder zijn er een paar plaatsen waar comités de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal in de gaten houden en op basis daarvan een definitieve beslissing maken over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Ratjetoe
Frits Booy, Neerlandicus en auteur van verschillende boeken over het Sinterklaasfeest vindt dit jammer. "De figuur Zwarte Piet wordt zo een ratjetoe". Hij heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed geadviseerd over een 'nieuwe Zwarte Piet'. Een Piet waar heel Nederland mee zou kunnen leven volgens Booy; zonder kroeshaar en rood gestifte lippen, maar met roetvegen op zijn gezicht. Gezien de felheid waarmee op dit moment vooral de voorstanders van Zwarte Piet zich roeren en de reacties van de plaatselijke comités is daar nog lang geen sprake van.

Deel dit artikel: