Hoop zand naar Den Haag voor Roggenplaat

Met een grote berg zand gingen Zeeuwse kinderen en Natuurmonumenten dinsdagochtend naar Den Haag. Daar vroegen ze aandacht voor de Roggenplaat in de Oosterschelde. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu neemt 13 november een beslissing over het ophogen van de plaat.


Zandtekeningen
Natuurmonumenten en het Nationaal Park Oosterschelde hebben ruim 6.000 zandtekeningen' opgehaald. Daarmee willen ze laten zien dat er draagvlak is voor het ophogen van de Roggenplaat. Naast de handtekeningenactie is er ook een crowdfundingsactie geweest, waarmee ruim 13.000 euro is opgehaald. Op deze manier hopen ze de minister te overtuigen om een positief besluit te nemen.

Zandhonger
De Oosterschelde heeft zand nodig. De zandplaten in het grootste Nationaal Park van Nederland dreigen te verdrinken door de zandhonger. Door de aanleg van de Stormvloedkering wordt er wel zand uit, maar geen nieuw zand in de Oosterschelde gespoeld. Zo verdwijnen de zandplaten langzaam onder water en daarmee essentiele leefgebieden voor tientallen zeehonden en honderdduizenden trekvogels voor wie de zandplaten als een essentieel wegrestaurants fungeren. 

Deel dit artikel: