Suzuki fruitvlieg teistert Zeeuwse fruittelers

De suzuki fruitvlieg heeft het afgelopen jaar in Zeeland een schade veroorzaakt van ongeveer een miljoen euro. Dat zegt Rinus van 't Westeinde, woordvoerder van de fruittelers. Het insect heeft het vooral gemunt op zacht fruit en steenfruit, zoals kersen, frambozen en druiven en vernietigde ongeveer 20 procent van de oogst.

Eitjes
Het fruitvliegje legt eitjes in het fruit dat daardoor gaat rotten. Het meest geteelde fruit in Zeeland - appels en peren - laat het vliegje met rust.

Fruitveiling
Toch lopen fruittelers er niet mee te koop dat ze last hebben van de suzuki fruitvlieg. Want dat betekent dat de oogst slecht verkoopbaar wordt. Bovendien zitten fruitveilingen en de consument niet te wachten op aangetast fruit. .

Zuid-Europa
Niet alleen dit jaar is het fruitvliegje actief geweest in de fruitoogst, ook vorige jaren was dat het geval. Sinds 2012 zijn er al meldingen van aangetaste oogsten door het vliegje in Nederland. Het insect komt van oorsprong uit Zuid-Europa.

Gewasbescherming
De verwachting is dat de suzuki fruitvlieg niet meer zal verdwijnen uit Nederland. Daarom wordt de roep om gewasbeschermingsmiddelen steeds sterker, stellen ook de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO).

Druiventeelt
Vanuit het ministerie van Landbouw is één middel toegestaan, dat in Zeeland nog niet op grote schaal wordt gebruikt. Volgens Jurjen van Opstal van Wijngaard 't Vierendeel in Vrouwenpolder. is er voor de druiventeelt nog geen middel beschikbaar. Voor andere fruitsoorten is dat er wel, maar het mag maar in bepaalde periodes gebruikt worden.

Winter
Voor het komende seizoen moet dat middel beschikbaar komen voor telers die de suzuki fruitvlieg moeten bestrijden. Dat zegt woordvoerder Rinus van 't Westeinde namens de fruittelers, die zijn aangesloten bij de ZLTO. Hij wil ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de natuurlijke bestrijding van de insecten. "En een strenge winter zou ons ook erg helpen", zegt Van 't Westeinde.

Middelen
Volgens Tonnie van Kessel, adviseur van het bedrijf AgroBuren dat gewasbeschermingsmiddelen levert, is het vliegje moeilijk te bestrijden omdat het nieuw is. Voor nieuwe plagen zijn er in eerste instantie geen middelen toegelaten. De minister kan in geval van een calamiteit een vrijstelling afgeven.

Vrijstelling
De afgelopen jaren heeft de minister een dergelijke vrijstelling afgegeven voor bestrijding van de suzukivlieg in aardbeien, bessen, bramen en frambozen. In die teelten mocht het middel Tracer ingezet worden. De vrijstelling gold niet voor kersen, pruimen en druiven.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen druiven fruit fruitvlieg kersen zlto
Deel dit artikel: