Zeeuwse zeewiersector in de maak

SEROOSKERKE (SD)- Zeeuwse onderzoekers en ondernemers zijn hard op weg om een eigen zeewiersector van de grond te krijgen. De eerste stekken daarvoor zijn vier jaar geleden gestoken met de aanleg van de Wierderij bij de Schelphoek op Schouwen-Duiveland. Nu zijn er plannen om voor de kust van Zeeland een grote zeewierplantage aan te leggen.

Zeeboerderij
Aan de wieg van dit project staat onderzoeker Willem Brandenburg van de Wageningen Universiteit. Hij houdt zich bezig met zilte teelt in de Wierderij en denkt binnen tien jaar de grote zeeboerderij in bedrijf te kunnen nemen.

China
Die wierenteelt is een groeimarkt. De vraag naar wieren is enorm, nu nog worden wieren geïmporteerd uit China, Frankrijk en Ierland. Wieren die in de Oosterschelde worden geteeld zijn schoner, beweren onderzoekers dan de importvarianten.

Tandpasta
Zeewier zit in allerlei producten die we dagelijks gebruiken, zoals tandpasta, soepen, sauzen en cosmetica. In de toekomst kunnen wieren gebruikt worden om de enorme vraag naar eiwitten op te vangen. Ook in de chemische industrie worden wieren en algen gebruikt voor het maken van plastics en brandstoffen.

Schelphoek
De bestaande productielocatie in Zeeland ligt in de Oosterschelde bij de Schelphoek, maar die kan niet voorzien in de grote vraag. Daarom is de aanleg van een grote zeeboerderij van groot belang. De provincie staat positief in de plannen voor zo'n plantage voor de Zeeuwse kust en stak eerder al geld in projecten met zeewier. Maar om die grote plantage te realiseren, is veel geld nodig. Dat zal uit het bedrijfsleven en van overheden moeten komen.

Deel dit artikel: