EPZ doet extra onderzoek reactorvat Borssele
EPZ doet extra onderzoek reactorvat Borssele
BORSSELE -
Leen Harpe, fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten, reageert met gemengde gevoelens op dit nieuws. Onderzoek is altijd goed, maar eigenlijk zou het door een onafhankelijk instituut moeten gebeuren, vindt hij. "Dit is toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt."
Scheurtjes
In reactorvaten van verschillende Belgische kerncentrales zijn haarscheurtjes aangetroffen. Die centrales zijn stilgelegd. Het reactorvat van de kerncentrale in Borssele is door dezelfde fabrikant gemaakt, maar EPZ benadrukt dat er een andere staalsoort is gebruikt.
Onwaarschijnlijk
EPZ zegt alle bevindingen en conclusies bij de haarscheurtjes in de centrales in België op de voet te volgen. Volgens het hoofd van de kerncentrale Jan van Capelle is het uiterst onwaarschijnlijk dat een zoektocht fabrieksfouten aan het reactorvat aan het licht brengt.
Voorbereiden
"Het voorbereiden van deze controles kost heel veel tijd", legt Van Capelle uit. "De uitkomsten van het onderzoek naar de haarscheurtjes in België worden eind oktober, begin november verwacht. Daar kunnen wij niet op wachten. Dan zou het te laat zijn. Daarom zijn wij alvast begonnen met voorbereiden van de extra controles."
Kernfysische Dienst
GroenLinks en milieuorganisatie Greenpeace pleiten al een tijd ervoor om de centrale van Borssele per direct te sluiten voor onderzoek. Woensdag eiste Greenpeace van minister Verhagen van Economische Zaken de sluiting kerncentrale in Borssele. Volgens de milieuorganisatie moet er duidelijkheid komen over de scheurtjes. Ook zou Verhagen de veiligheidssituatie rondom de kerncentrale niet serieus nemen.
Veilig
De Kernfysische Dienst (KFD) ziet geen aanleiding voor een sluiting. Volgens de dienst is de centrale veilig en voldoet het aan alle vergunningseisen. Eerder kwam het Internationaal Atoomenergieagentschap tot een vergelijkbare conclusie.
Toezicht
De KFD is een onafhankelijk toezichthouder die toezicht houdt op alle nucleaire vergunninghouders, onder andere op de kernreactoren in Borssele, Petten, Dodewaard en Delft.
Vergunning
Volgens de KFD is Borssele veiliger dan de vergunning eist. "Het ontwerp van Borssele houdt al rekening met extreme omstandigheden zoals een overstroming en aardbeving. Sinds Fukushima ligt de lat nog hoger", meldt de KFD.