Ministerie van Chocolade vreest schaarste

Nog een paar jaar en een chocolaatje is bijna niet meer te betalen. Wereldwijd wordt chocola steeds populairder, vooral Chinezen en Indiërs eten er steeds meer van. Afrikaanse cacaoboeren kunnen de vraag niet meer bijbenen.Duurder
"Al een aantal jaar is het gaande, dat chocola duurder wordt," vertelt Marco Adriaanse van het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire Zaken in Middelburg. "Ik ben zelf nog maar anderhalf jaar bezig en heb in die periode al de eerste verhoging van vijf procent gehad. Maar daar ben ik niet in meegegaan."

Rubber
Volgens Adriaanse komt de prijsstijging ook doordat het verbouwen van cacaobonen niet populair is onder Afrikaanse jeugd. "Het is arbeidsintensiever dan bijvoorbeeld een rubberplantage, terwijl het ongeveer evenveel oplevert. Dus wordt er vaak voor de rubber gekozen."

Duurder
Adriaanse verwacht dat de chocolade inderdaad duurder gaat worden in de komende jaren. Maar hij heeft ook gehoord dat bedrijven bezig zijn om op een andere manier cacao te verbouwen. Hoe dat uit zal pakken, zal de toekomst moeten leren.

Deel dit artikel: