Opnieuw ophokplicht na uitbraak vogelgriep

Vanaf 14:00 uur vandaag geldt een algeheel vervoersverbod voor alle pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven in Nederland. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Een nieuw geval van vogelgriep is uitgebroken bij een pluimveehouderij in Ter Aar in Zuid-Holland.


Afgeschermd
Pluimvee en ander gevogelte van hobbydierhouders moet de komende 72 uur weer opgehokt en afgeschermd worden. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Geruimd
Het pluimveebedrijf in Ter Aar met zo'n 43.000 legkippen wordt onmiddellijk geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Kleindierenshow
De jaarlijkse kleindierenshow in Axel gaat niet door vanwege de uitbraak.

Vogelgriep
Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een gevaarlijke variant gaat. De uitslag van het onderzoek daarnaar kan vrijdag bekend zijn.


Hekendorp
Eerder deze week was er al sprake van ophokplicht door een uitbraak in Hekendorp. Naar aanleiding hiervan ging Omroep Zeeland langs bij pluimveehouder Leon Jansen in Schore. In 2011 werden bij hem 127.000 kippen geruimd na een uitbraak van vogelgriep.

Deel dit artikel:

Recent nieuws