Kinderen vervangen raadsleden Middelburg

Een raadzaal vol met kinderen, in plaats van gemeenteraadsleden. Dat was donderdag het geval in het Stadskantoor van Middelburg. Daar konden kinderen leren over de lokale politiek. Ze ervaren hoe het is om democratisch iets te beslissen.

Opdracht
De kinderen kregen van tevoren een opdracht. Ze moesten in groepjes een project voorbereiden. De groep die het verhaal het best weet te verkopen aan het einde van de dag, krijgt tweeduizend euro. Daarmee kan het project worden uitgevoerd.

Project
De basisschoolleerlingen moesten in de weken voorafgaand aan donderdag al een project kiezen en uitwerken. Elke school had een eigen project. Zo wil de ABS een speelkist maken voor kinderen die in asielzoekerscentrum Swerfrust komen te zitten. Het is dan de bedoeling dat ze één keer per maand samen gaan spelen.

Sportdag
De Dolfijnenburch wil een paralympische sportdag gaan organiseren voor kinderen met een beperking. Het is dan de bedoeling dat ze samen gaan sporten. De derde basisschool die mee doet aan de competitie, de Beverburch, wil een moestuin aan gaan leggen. Hiermee willen ze samenwerken met de voedselbank en met de Klimop school, een school voor moeilijk lerende kinderen. Die school heeft al een moestuin en zij gaan de Dolfijnenburch leren hoe ze een moestuin moeten onderhouden.

Overtuigen
Aan het eind van de dag is er een kindergemeenteraadvergadering, waar alle voorstellen besproken worden. Wie de jury en de andere scholen het best weet te overtuigen, mag het project ook daadwerkelijk gaan uitvoeren. Na 19.30 uur wordt de winnende school bekendgemaakt.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren gemeenteraad kinderen les middelburg
Deel dit artikel: