Reumatologen zelfstandig verder als RZWN

De reumatologen van ziekenhuis ADRZ in Goes en Vlissingen en Zorgsaam in Terneuzen gaan definitief zelfstandig verder. Ook de reumatologen van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom sluiten zich aan. Dat betekent dat de poliklinische zorg voor reumapatiƫnten buiten de ziekenhuizen zal plaatsvinden.

Goes
Op de website van reumazorg Zuid West Nederland staat dat zorgverzekeraar CZ een contract heeft met de reumatologen. Met alle andere zorgverzekeraars wordt nog gesproken. Voor 1 december moet daar duidelijkheid over zijn.

Locaties
De zeven reumatologen beginnen een specialistisch reumacentrum onder de naam Reumazorg Zuid West Nederland. Zij vestigen zich vanaf 1 januari op een nieuwe locatie in Goes en op nevenlocaties in Terneuzen en Walcheren. Op deze manier hopen zij makkelijker nieuwe reumatologen te kunnen aantrekken.

Reuma
Zeeland telt ruim 7.000 reumapatiënten. Reumatologie bestaat vooral uit poliklinische zorg. De overige patiënten zijn de complexe patiënten. Die zorg zal sowieso in de ziekenhuizen moeten blijven.

Zelfstandig
De reumatologen zijn al meer dan drie jaar bezig met de verzelfstandiging. Los van het ziekenhuis, in een eigen specialistisch reumacentrum, zouden zij zich beter kunnen specialiseren, wat ook aantrekkelijker is voor nieuwe reumatologen. Die willen zich liever zelfstandig in een specialistisch centrum vestigen. Er is een tekort aan reumatologen. De laatste vacature voor een reumatoloog in Zeeland staat al drie jaar open.

1,1 miljoen
Het ziekenhuis werkte aanvankelijk mee aan de verzelfstandiging maar eiste eind september een uitkoopsom van 1,1 miljoen euro. De reumazorg zou te nauw verweven zijn met andere afdelingen van het ADRZ. Het ziekenhuis richt zich op oudere patiënten en wil de reumatologen in huis niet kwijt. Het ziekenhuis verliest met het vertrek van de reumatologen ook inkomsten.

Deel dit artikel: