Rijk wil geldautomaat in dorpen behouden

Het Rijk gaat de Regiobank helpen om pinautomaten en bankloketten in krimpgebieden te behouden of te realiseren. Dat hebben beide partijen maandag afgesproken. De bank zet zich al een paar jaar in voor behoud van plekken in kleine kernen waar mensen terecht kunnen voor geldzaken. Met wisselend succes.

Loketten
In tegenstelling tot andere banken, probeert Regiobank tegen de trend in steeds meer bemande kantoren in regio's als Zeeland neer te zetten. Via zelfstandige ondernemers moest het aantal kantoren in onze provincie eind 2013 uitkomen op 33. Dat is niet gelukt. Ook lanceerde de bank het idee om gemeenten en ondernemers mee te laten betalen aan het realiseren van geldautomaten.

Pinautomaten
Door samen te werken met ondernemers en de plaatselijke overheid, hoopte Regiobank genoeg geld bij elkaar te krijgen om bij wijze van proef vijf losstaande pinautomaten in verschillende plattelandsgebieden neer te zetten. Dat plan kwam in Zeeland niet van de grond. Ondernemers, dorpsraden en gemeenten kunnen of willen niet opdraaien voor het geld dat door de bank wordt gevraagd, per maand zo'n zevenhonderd euro per geldautomaat.

Leefbaarheid
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt het belangrijk dat de leefbaarheid in gebieden waar jongeren wegtrekken en de bevolking ouder wordt in stand wordt gehouden. Een geldautomaat of een bankloket in een winkel zou een positief effect hebben op onder meer ondernemers in de kleine kernen. Het ministerie gaat daarom de Regiobank helpen om de initiatieven bij gemeenten onder de aandacht te brengen.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen banken pinautomaten zeeland
Deel dit artikel: