Vlasoogst te klein voor Aziatische vraag

Omdat de vraag naar vlas in China en India flink is toegenomen, is de Zeeuws-Vlaamse vlasvoorraad bijna op. De afgelopen jaren zijn Zeeuwse boeren minder vlas gaan telen omdat de vraag in Europa en Amerika sterk gedaald was. Nu de vraag uit Azië zo groot is, zullen ze weer moeten uitbreiden.

Lange vezels
Vlasverwerker Van de Bilt in Sluiskil krijgt regelmatig Aziatische handelaren over de vloer. De Aziaten komen specifiek voor de lange vezels van het vlas, die worden in hun spinnerijen in China en India verwerkt tot linnen.

Felle kleuren
Volgens directeur Eugenie van de Bilt zijn de Aziaten dol op de linnenstof die van vlas gemaakt wordt: "De middenklasse groeit daar en zij kunnen zich linnen, een duur product, veroorloven. In India zijn ze gewend om natuurlijke vezels te dragen, ze hebben een vochtig en warm klimaat, ze dragen daar veel felle kleuren en linnen absorbeert heel mooi kleur."

China
Sinds een paar jaar is ook de techniek om breigaren te maken van vlas verbeterd en dankzij die ontwikkelingen vindt het vlas ook gretig aftrek in China, waar ze er bijvoorbeeld polo-shirts van maken.

Bijna op
Gevolg van de groeiende vraag is dat de vlasvoorraad op begint te raken. Omdat vlas lang bewaard kan worden, is het gebruikelijk dat verwerkingsbedrijven als Van de Bilt altijd een voorraad hebben. Dit jaar wordt dat lastig, omdat de oogst van 2014 waarschijnlijk maar net genoeg is om aan de vraag te voldoen.

Prijs
Klagen doet Eugenie van de Bilt nog niet, want de prijs die ze voor het vlas kunnen vragen is ook gestegen, maar ze hoopt wel dat Zeeuwse boeren meer vlas gaan telen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. "De tijden van grote voorraden, dat de klanten konden uitkiezen wat ze wilden, zijn voorbij. Het is nu andersom, zij vragen en wij kijken wat we kunnen produceren."

Deel dit artikel: