Geschiedenis Zeeuwse kastelen op een rijtje

Op de website van de Nederlandse Kastelenstichting is voortaan ook een lijst van Zeeuwse kastelen te vinden. In de lijst staan 280 Zeeuwse plaatsen waar mogelijk een kasteel of een kleine burcht heeft gestaan, of nog steeds staat.

Kastelen
Zeeland telt nog drie echte kastelen; kasteel Westhove, kasteel Haamstede en Slot Moermond. In de middeleeuwen had Zeeland een groot aantal kastelen en kasteelbergjes. Van de kastelen zijn er nog drie over, van de meer dan 200 bergjes nog 38. De meeste daarvan liggen op Walcheren en Zuid-Beveland.

Historie
In de lijst is informatie te vinden over de geschiedenis en de achtergrond van de historische plekken. Ook staan onder meer archeologische vondsten vermeld. De Zeeuwse Kastelenlexicon, zoals de lijst officieel heet, is een initiatief van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. De lijst werd donderdag officieel gepresenteerd op een symposium over de Zeeuwse kastelen in Westhove tussen Domburg en Oostkapelle.

Betaald
De provincie Zeeland heeft aan de lijst mee betaald. De Zeeuwse Kastelenlexicon is te vinden op de site van de Nederlandse Kastelenstichting.