Elf procent van Zeeuwse politici bedreigd

Scheldkanonnades, dreigbrieven, intimidatie en zelfs doodsbedreigingen. Tientallen Zeeuwse politici die nu actief zijn hebben er mee te maken gehad. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Zeeland onder alle Zeeuwse raadsleden, statenleden, wethouders, burgemeesters en gedeputeerden.

Vragenlijst

Omroep Zeeland heeft de afgelopen weken 395 politici en bestuurders twee keer een vragenlijst gestuurd. Het onderzoek was niet anoniem, toch hebben 209 mensen de moeite genomen de vragen te beantwoorden. Een op de drie (34 procent) zegt op de een of andere manier te zijn gehinderd vanwege hun politieke werk.


Doodsbedreigingen

De meest ernstige vorm van hinder zijn bedreigingen. Elf procent van de mensen die werkzaam zijn in de Zeeuwse politiek heeft ermee te maken. Van de 24 mensen die aangeven bedreigd te zijn, gaat het in een paar gevallen om doodsbedreigingen.


Schokkend

Namens de Zeeuwse burgemeesters houdt Anton Stapelkamp zich bezig met de veiligheid van bestuurders en politici. De burgemeester van Kapelle noemt de uitkomsten van het onderzoek schokkend. "Als politiek moeten we deze enquête serieus gaan bespreken. De Zeeuwse burgemeesterskring, de fractievoorzitters van gemeenteraden en Provinciale Staten en de politie moeten onderzoeken of extra maatregelen nodig zijn."


Bom

In juni kreeg PvdA-Statenlid Frits de Kaart een anonieme mail waarin stond dat er een bom onder zijn auto zou worden gelegd en dat zijn huis in brand zou worden gestoken. Bij raadslid Carel Bruring van GroenLinks in Goes werden zijn autobanden lek gestoken. Ook ontving hij brieven met doodsbedreigingen.


Aangifte

In een reactie op de enquête van Omroep Zeeland zegt commissaris van de Koning Han Polman dat politici die bedreigd worden altijd aangifte moeten doen. "Het is belangrijk dat we als politiek grenzen stellen. Het bedreigen van mensen is vreselijk. Dan gaat het er niet om of je stoer genoeg bent om er tegen te kunnen. Bij bedreigingen geldt: altijd aangifte doen". Toch blijkt uit het onderzoek dat van de 24 mensen die bedreigd zijn er maar tien aangifte bij de politie hebben gedaan. 18 politici hebben incidenten gemeld bij de burgemeester of de commissaris van de Koning.


Scheldpartijen

Tientallen politici hebben te maken met scheldpartijen en beledigingen. 44 mensen geven aan dit in de privésfeer te hebben meegemaakt. Maar ook tijdens politieke vergaderingen wordt er gescholden en beledigd. 22 politici geven aan hier last van te hebben gehad. Woorden als 'judas', 'communist' en 'talibanfundamentalist' zijn door de betrokkenen als zeer kwetsend ervaren.


Schorsen

Commissaris van de Koning Han Polman vindt dat ook hier paal en perk aan moet worden gesteld. "Elke politieke vergadering heeft een goede voorzitter nodig. In het geval van scheldpartijen of beledigingen moet een vergadering geschorst worden om zo'n incident uit te praten. En als dat niet lukt, dan moet je in een uiterst geval mensen uit de vergadering wegsturen."

Deel dit artikel: