Weigerambtenaren Tholen mogen blijven

De drie weigerambtenaren die de gemeente Tholen eind oktober heeft aangesteld blijven in functie. Een motie van de PvdA en de SP om de drie te ontslaan kreeg geen steun van de rest van de gemeenteraad van Tholen. De motie van afkeuring die de PvdA en de SP daarna indienden kreeg ook geen steun.


Wet
Tholen benoemde de drie weigerambtenaren een paar dagen voordat een wet in werking trad waarin is vastgelegd dat dit vanaf 1 november niet meer mag.

Ophef
Dat besluit zorgde landelijk voor veel ophef. In een debat over de kwestie noemde minister Plasterk de gang van zaken in Tholen niet fraai. Ook omliggende gemeenten zoals Bergen op Zoom, Steenbergen en Roosendaal protesteerden tegen de benoeming van de ambtenaren die geen homo's willen trouwen. Homobelangenorganisatie COC eiste zelfs dat Tholen alle weigerambtenaren in de gemeente zou ontslaan.

Meerderheid
Maar een meerderheid van de gemeenteraad in Tholen staat achter de benoeming. De meestenpartijen zeggen dat het dagelijks gemeentebestuur binnen de kaders van de wet heeft gehandeld. Bovendien onderstrepen zij dat iedereen in Tholen, hetero's en homo's, vrij kunnen trouwen in de gemeente.

Imago
Het CDA en de ChristenUnie verwijten de PvdA en de SP dat ze het imago van Tholen hebben geschaad met de moties. Ze vinden dat de twee partijen de zaak op de spits hebben gedreven waardoor Tholen op een negatieve manier in het nieuws is gekomen.

Meer over dit onderwerp:
Tholen coc homoseksuelen sp tholen weigerambtenaren
Deel dit artikel:

Recent nieuws