'We moeten zuinig zijn op de Roggenplaat'

Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is het geld dubbel en dwars waard. Dat zeggen Natuurmonumenten en de donateurs die hebben meebetaald aan de redding van de zandplaat. Vanaf 2017 wordt de plaat opgehoogd met ruim anderhalf miljoen kubieke meter zand.

Kosten
Totale kosten van het project zijn 12,3 miljoen euro. De Rijksoverheid stelde onlangs 6,3 miljoen beschikbaar om de Roggenplaat te redden. Particulieren hadden via crowdfunding al eerder bijna 13.000 euro opgehaald. De provincie legt de rest bij.

Belang
Zandopspuiting is volgens Natuurmonumenten van groot belang om de tienduizenden steltlopers en tientallen zeehonden ook in de toekomst een plekje te geven op de Roggenplaat. De vogels en zeehonden zijn sterk afhankelijk van de steeds kleiner wordende Roggenplaat. Voor vogels is de zandplaat een belangrijke voedselplek. Zeehonden zogen hun jongen op de plaat en gebruiken hem om uit te rusten.

Donateur
Eén van de donateurs is Anja van der Bijl uit Zonnemaire. Zij is in haar werkzame leven kleuterjuf geweest. Ze heeft altijd veel aan natuureducatie gedaan met de kinderen. Zij vindt de Roggenplaat zo'n waardevol gebied in de Oosterschelde dat ze daar graag wat geld voor over had. "Het is zo mooi om die zeehondjes en de vogels daar te zien. Het is heel belangrijk dat zij daar kunnen blijven leven. De Oosterschelde is een nationaal park. Voor zo'n belangrijk gebied is gewoon veel geld nodig om dat in stand te houden. Als je dit goed beheert, brengt het ook weer geld op. Denk aan het toerisme."


Deel dit artikel: