'Aangespoelde griend gestikt in vis'

Het zeezoogdier dat afgelopen woensdag aanspoelde op het strand bij Nieuw-Haamstede is hoogstwaarschijnlijk een griend. Vermoedelijk is de dolfijnachtige gestikt in een vis. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Zeldzaam
Een griend is op de orka na de grootste dolfijnensoort en kan zo'n 7,5 meter lang worden. Het zoogdier komt zelden voor in de Noordzee en het is maar achttien keer vastgelegd dat er een aanspoelde in Nederland. De laatste keer was in 2006 bij Schiermonnikoog.

Orka
Het kadaver van 3,81 meter lang en 410 kilo zwaar spoelde woensdag aan op het strand van Schouwen. Volgens eerste berichten zou het om een orka gaan. Nu lijkt het erop dat het een griend is. Dezelfde dag was het overschot naar Utrecht gebracht voor onderzoek. Daar bleek dat er een vis van 30 centimeter vastzat in de strot ter hoogte van de luchtwegen. Het lijkt erop dat dit de doodsoorzaak van de griend was en dat hij vervolgens is aangespoeld op het strand.

Naturalist
De schedel van het beest wordt nog verder vergeleken met andere griendenschedels om de exacte soort te achterhalen. Het maagdarmstelsel van het dier is voor dieet- en plasticonderzoek naar Imares in Wageningen gebracht. Het skelet wordt toegevoegd aan de collectie van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

Voor meer informatie zie de Wikipedia-pagina van de diersooort.


Reageer op Facebook op dit nieuws

Deel dit artikel: