Chinees vrachtschip zinkt voor belading

Een bijzondere manier van belading, deze zondag in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. Een groot Chinees vrachtschip, de Xia Zhi Yuan, liet zich in de Scaldiahaven 16 meter onder de waterlijn zinken.

Onder water
Het dek kwam daardoor enkele meters onder water te staan, waarna enkele baggerboten aan boord werden 'gevaren' zonder dat er takelkranen aan te pas hoefden te komen. Het is pas de vierde keer in de Zeeuwse havens dat een schip op deze manier geladen wordt.

Sneller
Uiteindelijk worden zondag de ruimen van het Chinese schip leeggepompt, waardoor het schip naar boven komt en het dek weer droog komt te staan. De baggerboten op het dek worden vast gesjord om ze op die manier over zee te vervoeren. Het is een snellere en goedkopere manier dan het gebruik van takelkranen aan de kade..

Afrika
De kleinere baggerboten zijn bedoeld voor Afrika. Daar worden de boten ingezet bij de aanleg en het onderhoud van nieuwe havens.

Off shore
Het verslepen van de baggerboten behoort tot de zogenoemde offshore-activiteiten. De Zeeuwse havens richten zich meer en meer op offshore. Zo worden tegenwoordig steeds meer windmolenonderdelen en onderstellen voor boorplatforms vanuit de Zeeuwse havens naar hun plek van bestemming op zee gebracht.

Meer over dit onderwerp:
Westerschelde haven schip westerschelde zeeland
Deel dit artikel: